cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
Link do storny konferencji STC 2024
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny

Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej...
  Aktualności
Informacja o nowej formule Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej organizowanej przez STC w 2024 r. Czytaj więcej...
  Wyniki Konkursu STC na najlepszą pracę dyplomową. Czytaj więcej...
  W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej...
  W dniu 22 czerwca 2023 roku w Werbkowicach oraz w Hrubieszowie odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 60–lecia Cukrowni „Werbkowice” Czytaj więcej...
  Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej...
Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej...



Publikacje
Seminarium "POSTĘP TECHNICZNY W PRZEMYŚLE CUROWNICZYM" Zakopane 2005

W dniach 30-31 maja b.r. odbyło się, zorganizowane przez Sekcję Techniczną STC, coroczne seminarium pod hasłem postępu technicznego. Tematyka dotyczyła modernizacyjnych i innowacyjnych rozwiązań w przemyśle cukrowniczym w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. W seminarium wzięło udział 80 osób: przedstawiciele cukrowni wszystkich grup własnościowych, przedstawiciele Spółek Cukrowych, Politechniki Łódzkiej, Politechniki Warszawskiej oraz firm oferujących usługi i wyroby dla przemysłu cukrowniczego. Gośćmi konferencji byli też przedstawiciele nauki i przemysłu z Niemiec, Węgier, Ukrainy i Słowacji.

Zaprezentowane tematy:
  1. "Unowocześnienie stacji wyparnej pod względem energetycznym" dr Andrăs Zsigmond - Instytut Przemysłu Cukrowniczego, Węgry
    Więcej...
     
  2. "Badanie mieszadeł warnikowych w kaskadowych stacjach gotowania cukrzycy B i C" - Dr. Ing. Martin Brunhs i inni - Pfeifer & Langen
  3. "Zmniejszanie zużycia wody przez usprawnienia gospodarki wodno- ściekowej cukrowni" - dr inż. Jacek Wernik - Politechnika Warszawska
    Pobierz cały tekst (PDF 215 kB)
  4. "Straty nieoznaczone cukru podczas ekstrakcji krajanki buraczanej" - dr inż. Stanisław Wawro, dr inż. Marek Ludwicki, prof. dr hab. Jan Iciek, - Politechnika Łódzka
    Pobierz cały tekst (PDF 219 kB)
  5. "Rozbudowa i modernizacja cukrowni Cerekiew" - Dipl. Ing. Norbert Bücherl - Südzucker Polska Sp. z o.o.
    Pobierz cały tekst (PDF 330 kB)
  6. "Wybrane aspekty denaturacji błon komórkowych przy użyciu udarów piorunowych" - dr inż. Stanisław Wawro, mgr inż. Radosław Gruska - Politechnika Łódzka

    Pobierz cały tekst (PDF 234 kB)
  7. "Zastosowanie antracytu do wypalania wapnia" - Leonid Rudziuk - Techinservice Kijów
    Pobierz cały tekst (PDF 1.1 MB)
  8. "Kompleksowa automatyzacja Cukrowni Çumra w Turcji - od aparatury obiektowej po specjalizowany system wspomagający zarządzanie zakładem" - mgr inż. Paweł Lewandowski - SIEMENS Sp. z o.o.
    Pobierz cały tekst (PDF 220 kB)
  9. "Informacja o przemyśle cukrowniczym w innych krajach europejskich"



Stowarzyszenie Techników Cukrowników Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników