cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc KONKURS STC
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny

Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej...
  Aktualności
W dniu 08.08.2025 odbyło się V Jubileuszowe spotkanie członków i sympatyków Koła STC przy Cukrowni Glinojeck Czytaj więcej...
  Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT, 26.06.2025 Czytaj więcej...
  W dniach 22-23.05.2025 r. w Warszawie odbyła się XXXVII Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna „Cukier 4.0 Transformacja cyfrowa jako klucz do zrównoważonej przyszłości”. Czytaj więcej...
  W dniu 2 kwietnia 2025 r. w Malborku odbyło się uroczyste zebranie Koła Zakładowego STC. Czytaj więcej...
  34 Sesja ICUMSA,
03-05.03.2025, Delhi, Indie.
Czytaj więcej...
  W dniu 4 marca 2025 r. w murach odbyły się obchody Światowego Dnia Inżyniera. Czytaj więcej...
  Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej...
  W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej...
  Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej...


XXXVII Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna 2025
W dniach 22-23.05.2025 r. w Hotelu Novotel w Warszawie odbyła się XXXVII Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna „Cukier 4.0 Transformacja cyfrowa jako klucz do zrównoważonej przyszłości” zorganizowana przez Stowarzyszenia Techników Cukrowników przy współpracy Zarządu oraz Departamentu Techniczno-Produkcyjnego i Inwestycji Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Tegoroczna Konferencja była kontynuacją zapoczątkowanej w 2024 roku nowej formuły równoległych paneli konferencyjnych: Sesji Techniczno-Surowcowej, Sesji Analitycznej oraz Warsztatów Technologicznych.
Przewodnim tematem konferencji były zagadnienia dotyczące wdrażania technologii cyfrowych w zakresie techniki i technologii cukrownictwa, gospodarki surowcowej i rozwiązań w agrotechnice buraka cukrowego oraz w zakresie problematyki jakości w przemyśle cukrowniczym. W poszczególnych referatach przedstawiono ważne aspekty i wyzwania, zarówno szanse jak i zagrożenia związanie z wdrażaniem cyfryzacji przemysłu.
Zagadnienia te zaprezentowano w referatach omawiających między innymi:
Sesja Techniczno-Surowcowa: Najnowsze trendy i innowacje w zakresie technologii produkcji i cyfryzacji procesów w odniesieniu do strategii zrównoważonego rozwoju. Technologia Przemysłu 4.0 i rola cyfryzacji w zrównoważonej i precyzyjnej uprawie buraka cukrowego. Panel dyskusyjny na temat jak cyfryzacja zmienia oblicze branży oraz na temat bezpieczeństwa i cyfrowych kompetencji transformacji”.
Sesja Analityczno-Jakościowa: Zaawansowane metody analizy i kontroli jakości produktów oraz aktualności z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Kompleksowe rozwiązania pomiarowe na etapach produkcji cukru.
Warsztaty: W ramach warsztatów uczestnicy mieli okazję zdobyć wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie prowadzenia procesów technologicznych na surowni ze szczególnym uwzględnianiem linii oczyszczania buraków, stacji ekstrakcji oraz stacji oczyszczania. Panel dyskusyjny dotyczący możliwości zastosowania termowizji do kontroli i sterowania procesami technologicznymi.
Kliknij aby powiększyć
W imieniu Zarządu Głównego STC konferencję rozpoczął dr hab. Maciej Wojtczak, profesor UŁ – Przewodniczący ZG STC, który przywitał wszystkich cukrowników oraz zaproszonych gości konferencji: p. Leszka Świętochowskiego – p.o. Prezesa Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. oraz pana Tomasza Olenderka – Członka Zarządu KGS S.A., p. Krzysztofa Kowę – Dyrektora Departamentu Ekonomiczno-Finansowego KGS S.A., Huberta Fabianowicza – Dyrektora Departamentu Techniczno-Produkcyjnego i Inwestycji KGS – Wiceprzewodniczącego Zarządu Głównego STC, p. Artura Majewskiego – Dyrektora Departamentu Surowcowego KGS S.A. – Przewodniczącego Sekcji Surowcowej STC, p. Dominika Stefańskiego – Prezesa Zarządu Nordzucker Polska – Wiceprzewodniczącego Zarządu Głównego STC oraz Panią Natalię Mioduszewską – Dyrektor d/s Surowcowych Nordzucker Polska, p. Jacka Sobczyńskiego – Dyrektora d/s produkcji Podstawowej Pfeifer & Langen Polska, p. Jacka Pietrowiaka – Dyrektora d/s Inwestycji Pfeifer & Langen Polska, p. Katarzynę Średnicką – Naczelnik Wydziału Produktów Roślinnych w Departamencie Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich w MRiRW, p. Krzysztofa Nykiela – Prezesa Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, p. Kamila Wójcika – Wiceprezesa Zarządu FSNT-NOT, licznych przedstawicieli instytutów naukowo-badawczych, przedstawicieli prasy cukrowniczej, przedstawicieli 60 firm polskich i zagranicznych oferujących aktualne usługi i produkty dla przemysłu cukrowniczego oraz dyrektorów cukrowni i kadrę techniczno-surowcowo-analityczną.
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Następnie Prezes Maciej Wojtczak powołał Prezydium Konferencji powierzając prowadzenie Sesji Techniczno-Surowcowej Krystynie Wasińskiej – Sekretarz Generalnej STC oraz kol. Hubertowi Fabianowiczowi – Wiceprezesowi Zarządu Głównego STC; prowadzenie Sesji Analitycznej – dr Anecie Antczak Chrobot z KZ STC przy PŁ i prowadzenie Warsztatów Krystalizacji kol. Danielowi Krajewskiemu – Kier. Działu Techniczno – Produkcyjnego w KGS S.A.
Kliknij aby powiększyć
Oficjalnego otwarcia XXXVII Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej dokonał p. Leszek Świętochowski – p.o. Prezesa Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A., który dziękując za liczną obecność przywitał zaproszonych gości, prezesów i przedstawicieli koncernów cukrowniczych, partnerów naukowych i technologicznych oraz całe środowisko cukrownicze. Na tle historii polskiego cukrownictwa podkreślił znaczenie XXXVII Konferencji STC przekazującej najnowszą wiedzę podczas poszczególnych sesji tematycznych i jednocześnie dającej przestrzeń na ciekawy merytoryczny dialog, dzielenie się doświadczeniami a tym samym kontynuowanie wieloletniej tradycji spotkań środowiska cukrowniczego. Dziękując organizatorom, prelegentom i wszystkim uczestnikom za organizację tego wydarzenia Prezes Leszek Świętochowski skierował szczególne podziękowania na ręce Zarządu Głównego Stowarzyszenia Techników Cukrowników podkreślając prawie 110 letnią ścisłą współpracę z przemysłem cukrowniczym w zakresie wdrażania postępu w technice i technologii cukrownictwa oraz w agrotechnice buraka cukrowego i w gospodarce surowcowej.
Część programu przeznaczoną na odznaczenia i wyróżnienia rozpoczęto od przedstawienia wyników Konkursu STC na najlepsze prace dyplomowe wykonywane w uczelniach wyższych współpracujących z przemysłem cukrowniczym.
Konkurs ten docenia prace, które wniosły istotny i przydatny wkład w rozwój postępu w zakresie analityki, techniki i technologii cukrownictwa.
Zgodnie z Protokółem Komisji Konkursowej na najlepsze pace dyplomowe w roku 2025 II lokatą wyróżniono pracę pt. „Wpływ momentu poboru próby cukru na poprawność oceny procesu krystalizacji”, obronioną w Katedrze Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Politechniki Łódzkiej pod kierunkiem Promotora dr inż. Radosława Gruski oraz Opiekuna Pomocniczego dr hab. inż. Krzysztofa Kołodziejczyka.
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Wyróżnionym autorem pracy jest mgr inż Patryk Kolęda, któremu dyplom i nagrodę wręczyli Maciej Wojtczak – Prezes Zarządu Głównego STC oraz Dominik Stefański – Wiceprezes Zarządu Głównego STC.
Złotą Odznaką Honorową NOT odznaczeni zostali:
Piotr Bilewicz – technika i technologia cukrownictwa Krajowa Grupa Spożywcza, C. Kluczewo
Ryszard Jachymek – technika i technologia cukrownictwa Krajowa Grupa Spożywcza, C. Krasnystaw
Krzysztof Zieliński – technika i technologia cukrownictwa Krajowa Grupa Spożywcza C. Malbork
Kliknij aby powiększyć
Odznaczeni Złotą Odznaką Honorową NOT, od lewej: Maciej Wojtczak – Prezes ZG STC, Piotr Bilewicz, Krzysztof Zieliński, Piotr Rubaszko odbierający odznakę w zastępstwie Ryszarda Jachymka, Kamil Wójcik – Wiceprezes FSNT NOT.
W podziękowaniu za aktywną pracę na rzecz przemysłu cukrowniczego, w uznaniu wspierania inicjatyw i działalności Stowarzyszenia Techników Cukrowników oraz w podziękowaniu za duże zaangażowanie w kształtowanie i podnoszenie wiedzy w zakresie analityki cukrowniczej oraz systemów związanych z bezpieczeństwem żywności
Srebrną Odznaką Honorową NOT odznaczeni zostali:
Agnieszka Cebulak – analityka cukrownicza, Nordzucker Polska, Cukrownia Chełmża.
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
W podziękowaniu za aktywną pracę na rzecz Stowarzyszenia Techników Cukrowników oraz duże zaangażowanie we wdrażanie postępu technicznego w przemyśle cukrowniczym, a także za wyjątkowy wkład w kształtowanie rangi i wizerunku naszego Stowarzyszenia
Odznaką Honorową STC odznaczeni zostali:
Eliza Andrzejczak – analityka cukrownicza, Krajowa Grupa Spożywcza C. Malbork
Jacek Janus – technika i technologia cukrownictwa Krajowa Grupa Spożywcza C. Dobrzelin
Tomasz Kowalski – technika i technologia cukrownictwa Krajowa Grupa Spożywcza C. Malbork
Sebastian Rode – technika i technologia cukrownictwa, Pfeifer & Langen Polska, C. Miejska Górka
Dagmara Wojtków – analityka cukrownicza, Suedzucker Polska
Stanisław Luchowski – b. pracownik C.Werbkowice, który przepracował 58 kampanii cukrowniczych, co jest wyjątkowym, przez nikogo dotąd nie osiągniętym rekordem.
Kliknij aby powiększyć
Zgodnie z tradycją i Statutem STC w uznaniu dużego zaangażowania we wdrażanie postępu w technice i technologii cukrownictwa oraz w gospodarce surowcowej Odznaką Honorową STC zostali odznaczeni przedstawiciele firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym oraz z naszym Stowarzyszeniem:
Martin Herrmann – Dyrektor Handlowy firmy Putsch GmbH – wiodącego dostawcy urządzeń przemysłowych współpracującego z polskim przemysłem cukrowniczym oraz z STC w zakresie wdrażania innowacji w technice i technologii cukrownictwa.
Przemysław Małecki oraz Rafał Dzienniak – Prezesi Zarządu Agencji Technicznej HANZA Małecki Dzienniak, współpracującej z przemysłem cukrowniczym oraz z STC w zakresie reprezentowania uznanych firm zagranicznych współpracujących z polskim przemysłem cukrowniczym.
Paweł Nowak – Prezes Zarządu firmy AP System Sp.z o.o. współpracującej z przemysłem cukrowniczym oraz STC w zakresie automatyzacji i wdrażania systemów sterowania w technice i technologii cukrownictwa.
Wojciech Stefański – reprezentujący Pfeifer&Langen Niemcy, współpracujący z cukrowniami w Polsce w zakresie audytów energetycznych oraz optymalizacji procesów technologicznych.
Jan Ulatowski – Dyrektor Zarządzający firmą PPH Juliton współpracującą z przemysłem cukrowniczym oraz z STC w zakresie monitoringu i kontroli procesu krystalizacji.
Kliknij aby powiększyć
Odznaczeni Odznaką Honorową STC, od lewej: Kamil Wójcik - Wiceprezes FSNT NOT, Jan Ulatowski, Wojciech Stefański, Martin Herrmann, Przemysław Małecki, Rafał Dzienniak, Paweł Nowak, Maciej Wojtczak - Prezes ZG STC.
Kliknij aby powiększyć
W imieniu wszystkich odznaczonych za przyznanie wyróżnień podziękował kol. Krzysztof Zieliński – odznaczony Złotą Odznaką Honorową NOT. Zapewnił, że przyznane odznaczenia są nie tylko cennym wyróżnieniem ale także motywacją do dalszej aktywnej pracy w zakresie wdrażania postępu w technice i technologii cukrownictwa oraz w zakresie ciągłego podnoszenia kwalifikacji kadr cukrowniczych i realizacji zadań statutowych naszego Stowarzyszenia.
Kliknij aby powiększyć
Katarzyna Średnicka – Naczelnik Wydziału Produktów Roślinnych w Departamencie Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich w MRiRW podziękowała za zaproszenie przedstawicieli MRiRW na konferencję STC poświęconej aktualnym zagadnieniom i wyzwaniom, z jakimi mierzy się branża cukrownicza oraz odczytała skierowany do uczestników konferencji list od Ministra Czesława Siekierskiego z życzeniami owocnej konferencji oraz dobrej koniunktury na rynku cukru.
Link do listu Ministra

Referaty prezentowane na konferencji:


SESJA WSPÓLNA


  1. Kliknij aby powiększyć 1. „Kampania cukrownicza 2024/25 w cyfrach – podsumowanie wyników produkcyjnych i technologicznych” – dr hab. Maciej Wojtczak, prof. UŁ, Prezes Zarządu Głównego STC

    Prezentacja
     
  2. Kliknij aby powiększyć 2. „Od kontroli do zaufania: jak rozwijać wdrożenia nowych technologii w przemyśle w dobie AI” – dr hab. Katarzyna Śledziewska prof. UW, Dyrektor DELab Uniwersytet Warszawski.

  3. Kliknij aby powiększyć 3. „Rola kompetencji cyfrowych w warunkach gospodarki 4.0” – dr Wioletta Pomaranik, Kolegium Nauk Ekonomicznych i Społecznych, Politechnika Warszawska.

  4. Kliknij aby powiększyć 4. „Redukcja kosztów energii poprzez kontrolę elastyczności zasilania zakładu z wykorzystaniem cyfrowego bliźniaka i Al” – Ewa Mikos, Maciej Gontarski, Siemens Sp. z o.o.

  5. Kliknij aby powiększyć 5. „Dyrektywa NIS2 i Standard IEC 62443, czyli co trzeba będzie zrobić w zakładach przemysłowych w zakresie IACS Cybersecurity” – Szymon Paprocki, Michał Kołodziejczyk Encon Sp. z o.o.

  6. Kliknij aby powiększyć 6. Panel dyskusyjny nt: „Cukier 4.0: Jak cyfryzacja zmienia oblicze branży. Bezpieczeństwo i cyfrowe kompetencje jako kluczowe aspekty transformacji”.

    Moderator:
    – dr hab. Maciej Wojtczak, prof. UŁ, Prezes ZG STC
    Paneliści:
    – dr hab. Katarzyna Śledziewska prof. UW, Uniwersytet Warszawski,
    – Szymon Paprocki, Encon Sp. z o.o.,
    – dr Wioletta Pomaranik, Politechnika Warszawska
    – Ewa Mikos, Siemens Sp. z o.o.
  7. Kliknij aby powiększyć 7. „Produkcja buraka cukrowego z zastosowaniem technologii rolnictwa regeneratywnego” – dr hab. Piotr Gradziuk, prof. Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.

  8. Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć 8. „Dekarbonizacja, bioróżnorodność, gospodarka obiegu zamkniętego – jak to połączyć w strategii zrównoważonego rozwoju” – Justyna Golec – Partnerka KPMG, Adam Dyczkowski – Menager KPMG.

SESJA TECHNICZNO-SUROWCOWA


  1. Kliknij aby powiększyć 1. „Rola cyfryzacji w uprawie buraka cukrowego – procesy obiegu informacji” – z ramienia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – dr Marcin Baran, Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu.

  2. Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć 2. „Technologie Przemysłu 4.0 w uprawie buraka cukrowego” – dr inż. Dawid Wojcieszak, prof. dr hab. Jacek Przybył - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

  3. Kliknij aby powiększyć 3. „Transformacja cyfrowa transportu jako wsparcie zrównoważonej przyszłości branży cukrowniczej” – Michał Szkudlarek, Schuettflix Polska.

  4. Kliknij aby powiększyć 4. „Modernizacja w Cukrowni Dobrzelin – wzrost wydajności bez wzrostu zużycia ciepła dzięki wydajnym urządzeniom i minimalizacji procesów periodycznych” – Daniel Krajewski, Departament Techniczno-Produkcyjny i Inwestycji KGS S.A.

  5. Kliknij aby powiększyć 5. „Cyfrowa rewolucja w napędach - nowoczesne technologie w sterowaniu i diagnostyce” – Marek Mularczyk, Nord Napędy Sp. z o.o.

  6. Kliknij aby powiększyć 6. „Digitalizacja i automatyzacja kalibracji. Jak zastąpić papierowe dokumenty w procesie kontroli i kalibracji urządzeń pomiarowych?” – Sławomir Kowalczyk, Introl Sp. z o.o.

  7. Kliknij aby powiększyć 7. „Nowoczesne pomiary ON-LINE w oczyszczalni ścieków cukrowniczych jako ważne narzędzie poprawy efektywności i obniżenia kosztów procesów technologicznych” – Cezary Jędrzejewski, Hydro-Marko.

  8. Kliknij aby powiększyć 8. „Zmiękczanie soku” – Mathieu Arias, Krzysztof Kowalczyk, Applexion.

  9. Kliknij aby powiększyć 9. „Chromatografia. Wprowadzenie do technologii odcukrzania melasu ESCON” – Oliver Tzschätzsch, Escon, Bartłomiej Nowak, Notech Services.

SESJA ANALITYCZNA


  1. Kliknij aby powiększyć 1. „PPWR – jakie kompleksowe zmiany wprowadza nowe rozporządzenie opakowaniowe” – Aleksandra Hawrylak – Żyjewska, Związek Producentów Cukru w Polsce.

  2. Kliknij aby powiększyć 2. „Oleje mineralne w żywności – wyzwanie dla branży spożywczej” – Aleksandra Hawrylak – Żyjewska, Związek Producentów Cukru w Polsce.

  3. Kliknij aby powiększyć 3. „Zagrożenie mikrobiologiczne dla bezpieczeństwa wyrobu gotowego” – Agata Baryga, KGS S.A., Cukrownia Werbkowice.

  4. Kliknij aby powiększyć 4. „Personel – kluczowy zasób w laboratorium” – Monika Żmudzka, Dział Akredytacji Badań i Certyfikacji Żywności, Polski Centrum Akredytacji Warszawa.

  5. Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć 5. „Kompleksowe rozwiązania pomiarowe na wszystkich etapach produkcji cukru” – Patryk Jacoń, Szymon Przybylski, Anton Paar Poland Sp. z o.o.

  6. Kliknij aby powiększyć 6. „Aktualności ICUMSA w zakresie analizy buraka cukrowego” – dr hab. inż. Maciej Wojtczak, prof. UŁ.

  7. Kliknij aby powiększyć 7. „Marc content in beet -oznaczanie zawartości miąższu w burakach cukrowych” – Dr. Ulf Strijowski – CRDS Südzucker AG – prezentowane przez dr hab. inż. Maciej Wojtczak, prof. UŁ.

  8. Kliknij aby powiększyć 8. „Oznaczanie zawartości SO2 w cukrze – metody ICUMSA i ich kalibracja” – dr inż. Aneta Antczak-Chrobot, Politechnika Łódzka.

  9. Kliknij aby powiększyć 9. „Pobór prób – aktualności ICUMSA z zakresu prac Sekcji S7” – dr inż. Aneta Antczak-Chrobot, Politechnika Łódzka.

WARSZTATY KRYSTALIZACJI


  1. Kliknij aby powiększyć 1. „Filozofia oczyszczania buraka” – Stephane Sauvage, Maguin; Przemysław Małecki, Hanza.

  2. Kliknij aby powiększyć 2. „Ocena skuteczności linii przygotowania surowca” – dr inż. Radosław Gruska, Politechnika Łódzka.

  3. Kliknij aby powiększyć 3. „Podstawy teoretyczne procesu ekstrakcji” – dr. inż. Radosław Gruska, Politechnika Łódzka.

  4. Kliknij aby powiększyć 4. „Ekstraktor wieżowy” – Jean Sauvanaud, Maguin SAS.

  5. Kliknij aby powiększyć 5. „Prasy filtracyjne Putsch: innowacja, jakość i niezawodność” – Martin Herrmann Putsch, Bartłomiej Nowak Notech Services.

  6. Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć 6. „System wizyjny do pomiaru poziomu gęstwy w dekantatorze” – Karol Miądlicki, Łukasz Marchewka – Politechnika Morska Szczecin, Dariusz Sikorski – KGS S.A. Cukrownia Kluczewo.

  7. Kliknij aby powiększyć 7. „Przegląd materiałów filtracyjnych stosowanych na stacji oczyszczania i filtracji soku” – dr inż. Magdalena Molska – Politechnika Łódzka, Jacek Molski – Filtrapol Sp. z o.o.

  8. Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć 8.
    Panel dyskusyjny dotyczący możliwości zastosowania termowizji do kontroli i sterowania procesu wypalania kamienia wapiennego.
    Moderator:
    – Kornel Hulak, KGS S.A., Cukrownia Werbkowice
    Paneliści:
    – Jan Ulatowski, PPH Juliton,
    – Karol Miądlicki, Łukasz Marchewka – Politechnika Morska Szczecin.
W tegorocznej Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej wzięło udział 250 osób, w tym zaproszeni goście, przedstawiciele Zarządu i Cukrowni Krajowej Grupy Spożywczej S.A., przedstawiciele Zarządu i Cukrowni Nordzucker Polska S.A., przedstawiciele Pfeifer & Langen Polska i Niemcy, przedstawiciele instytutów naukowo-badawczych współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie techniki i technologii cukrownictwa oraz uprawy buraków i gospodarki surowcowej. W konferencji wzięło udział 60 firm specjalistycznych prezentujących aktualną ofertę produktów i usług dla przemysłu cukrowniczego.
Uczestnicy konferencji podczas obrad:
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Tegoroczne stoiska firmowe z aktualną ofertą dla branży cukrowniczej:
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
W godzinach wieczornych pierwszego dnia konferencji w Hotelu Novotel odbyło się tradycyjne spotkanie koleżeńskie, na którym cukrownicy, zaproszeni goście i sympatycy STC oraz przedstawiciele firm i instytucji współpracujących z przemysłem cukrowniczym mieli okazję kontynuować rozmowy i dyskusje kuluarowe a także, jak mamy nadzieję, miło spędzić wspólny cukrowniczy wieczór:
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Stowarzyszenie Techników Cukrowników Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników