![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 08.08.2025 odbyło się V Jubileuszowe spotkanie członków i sympatyków Koła STC przy Cukrowni Glinojeck Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT, 26.06.2025 Czytaj więcej... W dniach 22-23.05.2025 r. w Warszawie odbyła się XXXVII Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna „Cukier 4.0 Transformacja cyfrowa jako klucz do zrównoważonej przyszłości”. Czytaj więcej... W dniu 2 kwietnia 2025 r. w Malborku odbyło się uroczyste zebranie Koła Zakładowego STC. Czytaj więcej... 34 Sesja ICUMSA, 03-05.03.2025, Delhi, Indie. Czytaj więcej... W dniu 4 marca 2025 r. w murach odbyły się obchody Światowego Dnia Inżyniera. Czytaj więcej... Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
XXXVII Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna 2025
W dniach 22-23.05.2025 r. w Hotelu Novotel w Warszawie odbyła się XXXVII Konferencja
Techniczno-Surowcowo-Analityczna „Cukier 4.0 Transformacja cyfrowa jako klucz do zrównoważonej
przyszłości” zorganizowana przez Stowarzyszenia Techników Cukrowników przy współpracy Zarządu oraz
Departamentu Techniczno-Produkcyjnego i Inwestycji Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Tegoroczna Konferencja była kontynuacją zapoczątkowanej w 2024 roku nowej formuły równoległych paneli
konferencyjnych: Sesji Techniczno-Surowcowej, Sesji Analitycznej oraz Warsztatów Technologicznych.
Przewodnim tematem konferencji były zagadnienia dotyczące wdrażania technologii cyfrowych w zakresie
techniki i technologii cukrownictwa, gospodarki surowcowej i rozwiązań w agrotechnice buraka cukrowego
oraz w zakresie problematyki jakości w przemyśle cukrowniczym. W poszczególnych referatach przedstawiono
ważne aspekty i wyzwania, zarówno szanse jak i zagrożenia związanie z wdrażaniem cyfryzacji przemysłu.
Zagadnienia te zaprezentowano w referatach omawiających między innymi:
Sesja Techniczno-Surowcowa: Najnowsze trendy i innowacje w zakresie technologii produkcji i cyfryzacji
procesów w odniesieniu do strategii zrównoważonego rozwoju. Technologia Przemysłu 4.0 i rola cyfryzacji
w zrównoważonej i precyzyjnej uprawie buraka cukrowego. Panel dyskusyjny na temat jak cyfryzacja zmienia
oblicze branży oraz na temat bezpieczeństwa i cyfrowych kompetencji transformacji”.
Sesja Analityczno-Jakościowa: Zaawansowane metody analizy i kontroli jakości produktów oraz aktualności
z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Kompleksowe rozwiązania pomiarowe na etapach
produkcji cukru.
Warsztaty: W ramach warsztatów uczestnicy mieli okazję zdobyć wiedzę i praktyczne umiejętności w
zakresie prowadzenia procesów technologicznych na surowni ze szczególnym uwzględnianiem linii
oczyszczania buraków, stacji ekstrakcji oraz stacji oczyszczania. Panel dyskusyjny dotyczący możliwości
zastosowania termowizji do kontroli i sterowania procesami technologicznymi.
W imieniu Zarządu Głównego STC konferencję rozpoczął dr hab. Maciej Wojtczak, profesor UŁ –
Przewodniczący ZG STC, który przywitał wszystkich cukrowników oraz zaproszonych gości konferencji: p.
Leszka Świętochowskiego – p.o. Prezesa Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. oraz pana Tomasza
Olenderka – Członka Zarządu KGS S.A., p. Krzysztofa Kowę – Dyrektora Departamentu
Ekonomiczno-Finansowego KGS S.A., Huberta Fabianowicza – Dyrektora Departamentu Techniczno-Produkcyjnego
i Inwestycji KGS – Wiceprzewodniczącego Zarządu Głównego STC, p. Artura Majewskiego – Dyrektora
Departamentu Surowcowego KGS S.A. – Przewodniczącego Sekcji Surowcowej STC, p. Dominika Stefańskiego –
Prezesa Zarządu Nordzucker Polska – Wiceprzewodniczącego Zarządu Głównego STC oraz Panią Natalię
Mioduszewską – Dyrektor d/s Surowcowych Nordzucker Polska, p. Jacka Sobczyńskiego – Dyrektora d/s
produkcji Podstawowej Pfeifer & Langen Polska, p. Jacka Pietrowiaka – Dyrektora d/s Inwestycji Pfeifer
& Langen Polska, p. Katarzynę Średnicką – Naczelnik Wydziału Produktów Roślinnych w Departamencie Rynków
Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich w MRiRW, p. Krzysztofa Nykiela – Prezesa
Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, p. Kamila Wójcika – Wiceprezesa Zarządu FSNT-NOT,
licznych przedstawicieli instytutów naukowo-badawczych, przedstawicieli prasy cukrowniczej,
przedstawicieli 60 firm polskich i zagranicznych oferujących aktualne usługi i produkty dla przemysłu
cukrowniczego oraz dyrektorów cukrowni i kadrę techniczno-surowcowo-analityczną.
Następnie Prezes Maciej Wojtczak powołał Prezydium Konferencji powierzając prowadzenie Sesji
Techniczno-Surowcowej Krystynie Wasińskiej – Sekretarz Generalnej STC oraz kol. Hubertowi
Fabianowiczowi – Wiceprezesowi Zarządu Głównego STC; prowadzenie Sesji Analitycznej – dr Anecie Antczak
Chrobot z KZ STC przy PŁ i prowadzenie Warsztatów Krystalizacji kol. Danielowi Krajewskiemu – Kier.
Działu Techniczno – Produkcyjnego w KGS S.A.
Oficjalnego otwarcia XXXVII Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej dokonał p. Leszek Świętochowski
– p.o. Prezesa Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A., który dziękując za liczną obecność przywitał
zaproszonych gości, prezesów i przedstawicieli koncernów cukrowniczych, partnerów naukowych i
technologicznych oraz całe środowisko cukrownicze. Na tle historii polskiego cukrownictwa podkreślił
znaczenie XXXVII Konferencji STC przekazującej najnowszą wiedzę podczas poszczególnych sesji tematycznych i
jednocześnie dającej przestrzeń na ciekawy merytoryczny dialog, dzielenie się doświadczeniami a tym samym
kontynuowanie wieloletniej tradycji spotkań środowiska cukrowniczego. Dziękując organizatorom, prelegentom
i wszystkim uczestnikom za organizację tego wydarzenia Prezes Leszek Świętochowski skierował szczególne
podziękowania na ręce Zarządu Głównego Stowarzyszenia Techników Cukrowników podkreślając prawie 110 letnią
ścisłą współpracę z przemysłem cukrowniczym w zakresie wdrażania postępu w technice i technologii
cukrownictwa oraz w agrotechnice buraka cukrowego i w gospodarce surowcowej.
Część programu przeznaczoną na odznaczenia i wyróżnienia rozpoczęto od przedstawienia wyników Konkursu STC
na najlepsze prace dyplomowe wykonywane w uczelniach wyższych współpracujących z przemysłem cukrowniczym.
Konkurs ten docenia prace, które wniosły istotny i przydatny wkład w rozwój postępu w zakresie analityki,
techniki i technologii cukrownictwa.
Zgodnie z Protokółem Komisji Konkursowej na najlepsze pace dyplomowe w roku 2025 II lokatą wyróżniono pracę
pt. „Wpływ momentu poboru próby cukru na poprawność oceny procesu krystalizacji”, obronioną w Katedrze
Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Politechniki Łódzkiej pod kierunkiem Promotora dr inż.
Radosława Gruski oraz Opiekuna Pomocniczego dr hab. inż. Krzysztofa Kołodziejczyka.
Wyróżnionym autorem pracy jest mgr inż Patryk Kolęda, któremu dyplom i nagrodę wręczyli Maciej Wojtczak –
Prezes Zarządu Głównego STC oraz Dominik Stefański – Wiceprezes Zarządu Głównego STC.
Złotą Odznaką Honorową NOT odznaczeni zostali:
Piotr Bilewicz – technika i technologia cukrownictwa Krajowa Grupa Spożywcza, C. Kluczewo
Ryszard Jachymek – technika i technologia cukrownictwa Krajowa Grupa Spożywcza, C. Krasnystaw
Krzysztof Zieliński – technika i technologia cukrownictwa Krajowa Grupa Spożywcza C. Malbork
Odznaczeni Złotą Odznaką Honorową NOT, od lewej: Maciej Wojtczak – Prezes ZG STC, Piotr Bilewicz,
Krzysztof Zieliński, Piotr Rubaszko odbierający odznakę w zastępstwie Ryszarda Jachymka, Kamil Wójcik –
Wiceprezes FSNT NOT.
W podziękowaniu za aktywną pracę na rzecz przemysłu cukrowniczego, w uznaniu wspierania
inicjatyw i działalności Stowarzyszenia Techników Cukrowników oraz w podziękowaniu za duże
zaangażowanie w kształtowanie i podnoszenie wiedzy w zakresie analityki cukrowniczej oraz systemów
związanych z bezpieczeństwem żywności
Srebrną Odznaką Honorową NOT odznaczeni zostali:
Agnieszka Cebulak – analityka cukrownicza, Nordzucker Polska, Cukrownia Chełmża.
W podziękowaniu za aktywną pracę na rzecz Stowarzyszenia Techników Cukrowników oraz duże
zaangażowanie we wdrażanie postępu technicznego w przemyśle cukrowniczym, a także za wyjątkowy
wkład w kształtowanie rangi i wizerunku naszego Stowarzyszenia
Odznaką Honorową STC odznaczeni zostali:
Eliza Andrzejczak – analityka cukrownicza, Krajowa Grupa Spożywcza C. Malbork
Jacek Janus – technika i technologia cukrownictwa Krajowa Grupa Spożywcza C. Dobrzelin
Tomasz Kowalski – technika i technologia cukrownictwa Krajowa Grupa Spożywcza C. Malbork
Sebastian Rode – technika i technologia cukrownictwa, Pfeifer & Langen Polska, C. Miejska Górka
Dagmara Wojtków – analityka cukrownicza, Suedzucker Polska
Stanisław Luchowski – b. pracownik C.Werbkowice, który przepracował 58 kampanii cukrowniczych,
co jest wyjątkowym, przez nikogo dotąd nie osiągniętym rekordem.
Zgodnie z tradycją i Statutem STC w uznaniu dużego zaangażowania we wdrażanie postępu w technice
i technologii cukrownictwa oraz w gospodarce surowcowej Odznaką Honorową STC zostali odznaczeni
przedstawiciele firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym oraz z naszym Stowarzyszeniem:
Martin Herrmann – Dyrektor Handlowy firmy Putsch GmbH – wiodącego dostawcy urządzeń
przemysłowych współpracującego z polskim przemysłem cukrowniczym oraz z STC w zakresie wdrażania
innowacji w technice i technologii cukrownictwa.
Przemysław Małecki oraz Rafał Dzienniak – Prezesi Zarządu Agencji Technicznej HANZA Małecki
Dzienniak, współpracującej z przemysłem cukrowniczym oraz z STC w zakresie reprezentowania uznanych firm
zagranicznych współpracujących z polskim przemysłem cukrowniczym.
Paweł Nowak – Prezes Zarządu firmy AP System Sp.z o.o. współpracującej z przemysłem cukrowniczym
oraz STC w zakresie automatyzacji i wdrażania systemów sterowania w technice i technologii cukrownictwa.
Wojciech Stefański – reprezentujący Pfeifer&Langen Niemcy, współpracujący z cukrowniami w Polsce w
zakresie audytów energetycznych oraz optymalizacji procesów technologicznych.
Jan Ulatowski – Dyrektor Zarządzający firmą PPH Juliton współpracującą z przemysłem cukrowniczym
oraz z STC w zakresie monitoringu i kontroli procesu krystalizacji.
Odznaczeni Odznaką Honorową STC, od lewej: Kamil Wójcik - Wiceprezes FSNT NOT, Jan Ulatowski, Wojciech
Stefański, Martin Herrmann, Przemysław Małecki, Rafał Dzienniak, Paweł Nowak, Maciej Wojtczak - Prezes
ZG STC.
W imieniu wszystkich odznaczonych za przyznanie wyróżnień podziękował kol. Krzysztof Zieliński –
odznaczony Złotą Odznaką Honorową NOT. Zapewnił, że przyznane odznaczenia są nie tylko cennym
wyróżnieniem ale także motywacją do dalszej aktywnej pracy w zakresie wdrażania postępu w technice i
technologii cukrownictwa oraz w zakresie ciągłego podnoszenia kwalifikacji kadr cukrowniczych i
realizacji zadań statutowych naszego Stowarzyszenia.
Katarzyna Średnicka – Naczelnik Wydziału Produktów Roślinnych w Departamencie Rynków Rolnych i
Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich w MRiRW podziękowała za zaproszenie przedstawicieli MRiRW
na konferencję STC poświęconej aktualnym zagadnieniom i wyzwaniom, z jakimi mierzy się branża
cukrownicza oraz odczytała skierowany do uczestników konferencji list od Ministra Czesława Siekierskiego
z życzeniami owocnej konferencji oraz dobrej koniunktury na rynku cukru.
Link do listu Ministra
Referaty prezentowane na konferencji:
SESJA WSPÓLNA
SESJA TECHNICZNO-SUROWCOWA
SESJA ANALITYCZNA
WARSZTATY KRYSTALIZACJI
W tegorocznej Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej wzięło udział 250 osób, w tym zaproszeni
goście, przedstawiciele Zarządu i Cukrowni Krajowej Grupy Spożywczej S.A., przedstawiciele Zarządu i
Cukrowni Nordzucker Polska S.A., przedstawiciele Pfeifer & Langen Polska i Niemcy, przedstawiciele
instytutów naukowo-badawczych współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie techniki i technologii
cukrownictwa oraz uprawy buraków i gospodarki surowcowej. W konferencji wzięło udział 60 firm
specjalistycznych prezentujących aktualną ofertę produktów i usług dla przemysłu cukrowniczego.
Uczestnicy konferencji podczas obrad:
Tegoroczne stoiska firmowe z aktualną ofertą dla branży cukrowniczej:
W godzinach wieczornych pierwszego dnia konferencji w Hotelu Novotel odbyło się tradycyjne spotkanie
koleżeńskie, na którym cukrownicy, zaproszeni goście i sympatycy STC oraz przedstawiciele firm i
instytucji współpracujących z przemysłem cukrowniczym mieli okazję kontynuować rozmowy i dyskusje
kuluarowe a także, jak mamy nadzieję, miło spędzić wspólny cukrowniczy wieczór:
|
![]() |
![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |