![]() |
![]() |
![]() |
|||||||||||
|
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 25.09.2025 w Warszawie odbyła się uroczystość obchodów 10-lecia Stowarzyszenia Wspierania Techniki Polskiej. Czytaj więcej... W dniu 08.08.2025 odbyło się V Jubileuszowe spotkanie członków i sympatyków Koła STC przy Cukrowni Glinojeck Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT, 26.06.2025 Czytaj więcej... W dniach 22-23.05.2025 r. w Warszawie odbyła się XXXVII Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna „Cukier 4.0 Transformacja cyfrowa jako klucz do zrównoważonej przyszłości”. Czytaj więcej... W dniu 2 kwietnia 2025 r. w Malborku odbyło się uroczyste zebranie Koła Zakładowego STC. Czytaj więcej... 34 Sesja ICUMSA, 03-05.03.2025, Delhi, Indie. Czytaj więcej... W dniu 4 marca 2025 r. w murach odbyły się obchody Światowego Dnia Inżyniera. Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Dzień Pola Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
W dniu 22 czerwca 2017 w miejscowości Łęczyna w województwie zachodnio-pomorskim na terenie Oddziału Cukrowni Kluczewo odbył się już po raz 15-ty Dzień Pola Krajowej Spółki Cukrowej S.A. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele Zarządu KSC S.A. na czele z p. Pawłem Piotrowskim Prezesem Zarządu oraz liczni goście, w tym przedstawiciele władz rządowych i samorządowych, organizacji związkowych, przedstawiciele ośrodków naukowych, przedstawiciele firm surowcowych i nasiennych oraz liczni plantatorzy i pracownicy Spółki z rodzinami. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentował dr Maciej Wojtczak Przewodniczący Zarządu Głównego STC.
Obchody Dnia Pola 2017 odbyły się w gospodarstwie rolnym Rolpol pana Bohdana Rataja, który jest wieloletnim plantatorem buraka cukrowego i który corocznie uzyskuje bardzo dobre wyniki produkcyjne z wysoką polaryzacją i wysokim biologicznym plonem cukru. Ponadto w gospodarstwie tym uprawia się pszenicę, jęczmień, rzepak i gorczycę. Dodatkową działalnością jest produkcja materiału siewnego. Tegoroczne Dni Pola rozpoczął powitalnym sygnałem przedstawiciel Koła Łowieckiego Knieja Szczecin pod nazwą Dobrzański Złoty Szpon. Uroczystego otwarcia imprezy dokonał Paweł Piotrowski - Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
Uczestnicy tegorocznego Dnia Pola mieli okazję obejrzeć prezentację programów herbicydowych oraz inne efekty stosowania środków chemicznych jako wyniki doświadczeń prowadzonych na poletkach demonstracyjnych z ponad 40 odmianami buraka cukrowego.
Zwiedzający mogli również zapoznać się z nowoczesnym sprzętem i maszynami rolniczymi stosowanymi w procesie technologicznym produkcji buraka cukrowego. Były to miedzy innymi kombajny, ciągniki, siewniki oraz sprzęt do uprawy prezentowane przez ponad 60 firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym.
W uznaniu osiągniętych dobrych wyników w uprawie buraków cukrowych oraz innowacyjności i propagowania nowych technologii agrotechnicznych Zarząd KSC S.A. nagrodził 7-miu najlepszych plantatorów z poszczególnych obszarów kontraktacyjnych wszystkich Oddziałów Spółki. Zwolennicy aktywnego wypoczynku mieli możliwość wypróbowania swoich sił w konkursach i zawodach sprawnościowych, których zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody. Dzień Pola 2017 został także uświetniony występami artystycznymi kapeli ludowej Pyrzyczanie oraz Orkiestry Dętej z Domu Kultury Kolejarza w Stargardzie. Gwiazdą części artystycznej był zespół Piękni i Młodzi, którego koncert zakończył uroczystość. Dzień Pola 2017 w Krajowej Spółce Cukrowej upłynął w znakomitej atmosferze i był jak zawsze doskonałą okazją do spotkań z plantatorami, skorzystania z porad specjalistów, wzajemnej wymiany doświadczeń, a także dobrej zabawy i integracji środowiska branży cukrowniczej. |
|
|
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
|
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |