![]() |
![]() |
![]() |
|||||||||||
|
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 25.09.2025 w Warszawie odbyła się uroczystość obchodów 10-lecia Stowarzyszenia Wspierania Techniki Polskiej. Czytaj więcej... W dniu 08.08.2025 odbyło się V Jubileuszowe spotkanie członków i sympatyków Koła STC przy Cukrowni Glinojeck Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT, 26.06.2025 Czytaj więcej... W dniach 22-23.05.2025 r. w Warszawie odbyła się XXXVII Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna „Cukier 4.0 Transformacja cyfrowa jako klucz do zrównoważonej przyszłości”. Czytaj więcej... W dniu 2 kwietnia 2025 r. w Malborku odbyło się uroczyste zebranie Koła Zakładowego STC. Czytaj więcej... 34 Sesja ICUMSA, 03-05.03.2025, Delhi, Indie. Czytaj więcej... W dniu 4 marca 2025 r. w murach odbyły się obchody Światowego Dnia Inżyniera. Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Intensyfikacja wykorzystania węglanu wapnia w technologii otrzymywania cukru
dr inż. Stanisław Wawro, Politechnika Łódzka.
Referat wygłoszony na seminarium "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym", 24-25 maja 2004 r. w Zakopanem. Węglan wapnia wytwarzany podczas oczyszczania soku spełnia rolę czynnika:
W klasycznie prowadzonym oczyszczaniu kontakt osadu saturacyjnego z sokiem kończy się na etapie filtracji soku po saturacji I. Ze względu na swoje właściwości węglan adsorbuje wiele substancji zawartych w soku, a w tym także ciała barwne. Zgodnie z izotermą Freundlicha na ilość zaadsorbowanej substancji ma wpływ między innymi końcowe stężenie w roztworze substancji adsorbowanej. W związku z tym adsorbent wyczerpany w określonym procesie może być jeszcze użyty w innych procesach, gdzie stężenie substancji adsorbowanej jest większe niż końcowe stężenie w roztworze poprzednim. Celem pracy było zbadanie skuteczności odbarwiania wybranych roztworów cukrowniczych takich jak np. klarówka przy zastosowaniu wytworzonego i wykorzystanego w procesie saturacji węglanu wapnia. Materiał badawczy stanowiły oryginalne produkty podstawowe takie jak osady węglanowe oraz mączka III, z której przyrządzano roztwory do odbarwiania. Proces odbarwiania prowadzono w warunkach laboratoryjnych. W seriach doświadczeń wyznaczono:
Uzyskane rezultaty zostaną zaprezentowane i omówione w odniesieniu do problemu dotyczącego celowości zawracania mączki III do procesu oczyszczania. |
|
|
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
|
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |