cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl
Strona główna
  RODO
RODO - obowiązek informacyjny
Aktualności
Zaproszono nas:
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy
Czytaj wiecej...
  W dn. 22-25.05.2022 w Reims odbyła się VII Konferencja Europejskiego Stowarzyszenia Cukrowników ESST
(European Society for Sugar Technology)
czytaj więcej
  W dniach 18-19.05.2022 w byłej Cukrowni Częstocice odbyło się Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej
  Zapraszamy do udziału w XXXIV Pokampanijnej Konferencji Techniczno-Surowcowej, która odbędzie się w dn. 29-30.06.2022 w Domu Technika NOT w Warszawie. czytaj więcej
  W dniach 28-29.09.2021 r. odbyło się on-line Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej
  Plan kursów na 2022 r. czytaj wiecej...
Plan konferencji i seminariów w 2022 roku czytaj wiecej...
XXXIII Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa 2021 czytaj więcej
  W dniach 13-14.02.2020 r. odbyła si XXXII Pokampanijną Konferencję Techniczno-Surowcową w Domu Technika NOT w Warszawie czytaj więcej
  W dniach 25-26.06.2019 r. odbyło się Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej
  W dniach 13-15.02.2019 r. miały miejsce Obchody 100-lecia STC podczas XXXI Pokampanijnej Konferencji Techniczno-Surowcowej w Domu Technika NOT w Warszawie czytaj więcej
  W dniach 26-27.06.2018 w Łodzi odbyło się seminarium jakościowe "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej
  W dniach 21-23 luty 2018 r. w Warszawie w Domu Technika NOT odbyła się XXX Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa organizowana przez STC pod patronatem ZPC w Polsce czytaj wiecej...
  W dniach 21-24.05.2017 w Dreźnie odbyła się V Konferencja ESST (Europejskie Stowarzyszenie Techników Cukrowników). czytaj więcej...
  W dniach 26-28.06.2017 r. w Zakładzie Cukrownictwa PŁ. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością na temat "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
  W dniu 26 kwietna 2017r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbył się XXXVII Walny Zjazd Delegatów Stowarzyszenia Techników Cukrowników czytaj więcej...
  W dniach 22-24.02. 2017. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się coroczna Konferencja Pokampanijna czytaj więcej...
  W dniach 28-29.06.2016 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniu 02.06.2016 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 16-17.05.2016 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 25-26.02.2016 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniach 23-24.06.2015 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym Czytaj więcej...
  W dniu 25.06.2015 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 18-19.05.2015 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". Czytaj więcej...
  W dniach 26-27.02.2015 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniu 23.06.2014 r. odbyła się w Zamościu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Cyztaj więcej...
  W dniach 10-11.06.2014 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 12-13.05.2014 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 20-21.02.2014 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  Informacje o działalności Związku Producentów Cukru w Polsce Czytaj wiecej...
  Informacja o działalności ESST ( European Society for Sugar Technology) www.esst-sugar.org
W dniach 25-26.06.2013 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"" Czytaj więcej...
  W dniu 5.06.2013 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Czytaj więcej
  W dniach 05-08.05.2013 w Warszawie odbyła się III Konferencja ESST Czytaj więcej
  W dniach 8-9.04.2013 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj więcej...
W dniach 21-22.02.2013 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj więcej...
W dniu 2.07.2012 r. odbyła się w Sieniawie konferencja surowcowa. czytaj więcej...
W dniach 26-27.06.2012 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 18.05.2012 r. w Warszawie odbył się XXXVI Walny Zjazd Delegatów STC. czytaj więcej...
W dniach 23-24.04.2012 r. w Zakopanem odbyła się konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniach 16-17.02.2012 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniach 28-29.06.2011 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2011 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" czytaj więcej...
W dniach 11-12.04.2011 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 17-18.02.2011 r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się organizowana przez STC konferencja pokampanijna czytaj więcej...
W dniach 22-23.06.2010 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2010 r. odbyła się w Toruniu konferencja "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej. czytaj wiecej...
W dniach 19-20.04.2010 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Politechnika Łódzka zaprasza na Studia Podyplomowe "Zapewnienie jakości wyników analiz żywności" czytaj wiecej...
W dniach 18-19.02.2010 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniu 18.06.2009 r. odbył się XXXV Walny Zjazd Delegatów STC czytaj wiecej...
Jubileusz 60-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, 17-18.09.2010 czytaj wiecej...
W dniach 23-24.06.2009 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Oferta pracy dla cukrowników czytaj wiecej... Portal Informacji Technicznej www.sigma-not.pl czytaj wiecej...
Dyplomy i kwalifikacje zawodowe uznawane w Unii Europejskiej pobierz dokument...

Reklama
Czy Twoją reklamę też już czytają rzesze cukrowników? Jeszcze nie? Zamów reklamę już teraz!

»»»»»»»»»»»»
czytaj więcej...


VII Konferencja Naukowa Europejskiego Przemysłu Cukrowniczego ESST/VDZ
W dniach 22 - 25.05.2022 r. w Reims (Francja), Europejskie Stowarzyszenie Cukrowników ESST (European Society for Sugar Technology) przy współpracy z niemieckim stowarzyszeniem VDZ (Verein Deutscher Zuckertechniker) zorganizowało po raz siódmy konferencję naukowo-techniczną skierowaną do szeroko pojętej branży cukrowniczej. Obrady VII Konferencji ESST odbywały się w Centrum Kongresowym w Reims (Centre des Congres de Reims).

W tegorocznej konferencji ESST uczestniczyło ponad 400 osób z 24 krajów reprezentujących: producentów cukru, stowarzyszenia cukrownicze, instytuty naukowe oraz liczne grono firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym. Stowarzyszenie Techników Cukrowników oraz Politechnikę Łódzką reprezentowali dr inż. Maciej Wojtczak, profesor PŁ oraz dr inż. Jakub Macierzyński. Wśród uczestników z Polski byli również przedstawiciele spółek cukrowych — Krajowej Grupy Spożywczej S.A., Nordzucker Polska S.A. oraz firm współpracujących z przemysłem — APRO Polska Sp. z o.o., Notech Services, Filtrapol Sp. z o.o.

Kliknij aby powiększyć Reprezentant Stowarzyszenia Techników Cukrowników dr hab. Maciej Wojtczak, profesor PŁ na tle hali wystawowej, w której liczne firmy współpracujące z przemysłem cukrowniczym w Europie prezentowały swoje aktualne oferty dla branży cukrowniczej.

Program konferencji obejmował 27 referatów, 7 krótkich wystąpień oraz 15 posterów. Tematyka prezentowanych prac obejmowała głównie następujące zagadnienia: Produkcja cukru neutralna pod względem emisji CO2 . Jakość i właściwości buraków. Substancje pomocnicze w konwencjonalnej i ekologicznej produkcji cukru. Pomiary i kontrola procesu.

Kliknij aby powiększyć Przy mikrofonie prowadzący konferencję dr inż. Piotr Wawro – Przewodniczący Komitetu Naukowego ESST.

W tegorocznej konferencji uczestnicy z Polski zaprezentowali dwa referaty:

Kliknij aby powiększyć 1. Referat pt. „Differences in the structure and the chemical composition of exopolysaccharides isolated from the various origin sugar beet” - Aneta Antczak-Chrobot, Maciej Wojtczak wygłasza dr hab. Maciej Wojtczak, profesor Politechniki Łódzkiej.

Kliknij aby powiększyć 2. Referat pt. “Sugar beet leaves as a potential source of bioactive compounds” - Jakub Macierzyński, Maciej Wojtczak wygłasza dr inż. Jakub Macierzyński

Kliknij aby powiększyć Podczas konferencji Jan L. M. Struijs - Cosun Innovation Center Holandia odebrał z rąk Piotra Wawro - Przewodniczącego Komitetu Naukowego ESST, prestiżową nagrodę naukową ESST za całokształt działalności badawczo-rozwojowej na rzecz rozwoju przemysłu cukrowniczego w Europie.

Wyróżnienie otrzymał również Nico Antens z Cosun Beet Company za najlepsze wystąpienie na konferencji za referat pt. „Flash Cooling Crystallization: a novel technology for the sugar industry?”. Nagrodzonym serdecznie gratulujemy!

Miło nam poinformować, że następna konferencja ESST/VDZ odbędzie się w dniach 5-8 maja 2024 r. i zostanie zorganizowana przez VDZ Süd i austriacki Fachverein. Już dziś serdecznie zapraszamy wszystkich cukrowników do udziału w tej europejskiej konferencji cukrowniczej.

Komitet Naukowy ESST

Rozpoczęcie konferencji poprzedziło posiedzenie Komitetu Naukowego ESST, pod przewodnictwem Dr Piotra Wawro — przewodniczącego Komitetu Naukowego ESST. Główną tematyką posiedzenia było podsumowanie prac realizowanych w ramach projektów ESST oraz dyskusja nad tematami przyszłych projektów.

Dr inż. Maciej Wojtczak, profesor PŁ przedstawił aktualny stan realizacji projektu dotyczącego wpływu egzopolisacharydów występujących w burakach cukrowych na proces „Influence of Exopolysaccharides on Beet Processing”. Dr Stefan Frenzel wraz z Profesor Christa Hoffmann przedstawili postępy w pracach nad projektem dotyczącym tekstury buraków „Update Beet texture studies at IfZ in Göttingen”. Jan Struijs przedstawił referat dotyczący stosowania dekstranazy — “Proposal to judge the dosing efficiency of dextranase”, a professor Eckhard Flöter referat dotyczący wpływu dekstranu na zamykanie substancji barwnych w kryształach — “Colour inclusion during crystallisation in the presence of dextran”.

Członkowie Komitetu Naukowego ESST w dyskusji na temat wiodących aktualnie tematów badawczych zwrócili uwagę na zagadnienia związane z rozwojem Przemysłu 4.0 i Sweet IoT oraz na potrzebę uwzględniania wytrzymałości mechanicznej tkanki buraka cukrowego w ocenie i rozwoju nowych odmian buraka.

Referaty i postery prezentowane podczas VII Konferencji ESST/VDZ
 

CO2 neutral production of beet sugar
  • Michael Ricke-Herbig
    Greenhouse gas neutral Sugar Industry in Germany – Pathways to climate-neutrality 2050
  • Thomas Frankenfeld 
    Recycling of waste wood – The Swiss way to reduce CO2 in sugar production
  • Sven Buhrmann
    Nordzucker plans for fossil free sugar production
  • Kasper Gehl Larsen, Arne Sloth Jensen
    CO2 neutral sugar factory, in affordable steps.
  • Lennart Schröder, Knut Köhncke, Boris Morgenroth
    Concepts for decarbonization of energy demand of beet sugar factories
  • Sébastien Schellen , Vincent Couplet
    Significant energy savings in beet sugar industry to reach the decarbonization goals
  • Nico Antens, M. van Dijk, M. Roukema
    Flash Cooling Crystallization: a novel technology for the sugar industry?
  • Petr Sobotka, Petr Koting
    The way to reduce lime consumption in a sugar factory


Measurement & Process Control
  • Jan Johansson
    Cyber Security and Production Continuity in the Sugar Factory
  • Stefan Scholl, Arend Wittenberg
    Introduction to Sweet-IOT


Structure of beet with regard to processing behaviour
  • Christa Hoffmann, Stefan Frenzel
    ESST Scientific Committee Working Group : Beet Texture and Process Behaviour
  • Aneta Antczak-Chrobot, Maciej Wojtczak
    Differences in the structure and the chemical composition of exopolysaccharides isolated from the various origin sugar beet
  • Pascal Hamon
    Optimization and real-time control of beet slicing quality and wear of knifes


General Sugar Technology
  • Mahesh Kumar
    Alarm Management and Human Machine Interface (HMI) in Sugar Industry Control System
  • Christian Garsia
    Economic analysis of gypsum dosing
  • Gillian Eggleston, Alexa Triplett, Peter Gaston, David Stewart
    Fructan (Levan) is a More Pervasive Polysaccharide in the Sugar Industry Than Previously Thought
  • Robert W Howe, Vadim Kochergin
    A path to Implementation of the Lime Free Sugar Process


Crystallization
  • Jörg Tuchert
    The role of non-sucrose components in technical sugar solutions
  • Felix Geisendörfer, Eckhard Flöter
    Vapor bubble growth in sucrose solutions: a combined theoretical and laboratory study
  • Thomas Häßler
    Particle size distribution during silo truck loading/discharging


Organic sugar and specialities production
  • Andreas Georg Degenhardt, Elke Jansen, Timo Johannes Koch
    The Manufacturing, the Properties and selected Applications of Invert Sugar Syrups
  • Pascal Hamon
    Organic products in Cristal Union Group
  • Jakub Macierzyński, Maciej Wojtczak
    Sugar beet leaves as a potential source of bioactive compounds
  • Arvid Chudasama 
    Sugar reduction/replacement technologies seek to mimic a single ingredient with a concoction


Short Presentations with Poster
  • Elke Hilscher, Heiko Narten, Elton Carvalho
    Sugarbeet quality analysis – Going beyond sugar
  • Philip Schofield, Andritz
    Can I improve the efficiency of my batch centrifuge when it is time to replace the basket?
  • Bernd Langhans, Siemens
    Advanced digital control strategies for optimized production flow with the clear focus on minimized operator interference and full data transparency. Examples and results.
  • Kadlec, M. Kminek, Pavel Kadlec, Svatopluk Henke, S. Gillarova, Zdenik Bubnik, Evzen Sarka
    Measurement and Process Control in Sugar Technology
  • Arash Bagherzadeh, Quido Smejkal
    Process development with systematic energy reduction in beet sugar processing
  • Lilith Baczynski, Buckman
    Comparison of antimicrobial processing aids to replace formalin in beet sugar processing
  • Mirko Löhn, Holger Fersterra
    Sugar Substitutes – Particularities and challenges in the crystallisation of non-sucrose sugars


Poster
  • Elke Hilscher, Heiko Narten, Elton Carvalho
    KWS BEETROMETERŽ – Beet Quality Analysis For The 21st Century
  • Maximilian Tesar
    Antifoaming agents used during the organic beet sugar production
  • Janus Egholm Scangrading
    Automatic In-Line Measurement of Dry Sugar Crystals
  • Andrzej Waszczuk, Adam Maligłówka, Marek Ludwicki, Michał Ludwicki
    Device for the periodic measurement of the thin juice hardness
  • Gillarová, Svatopluk Henke, A. Hinková, Zdenik Bubník, V. Pour, Evzen Šárka, Pavel Kadlec, M. Sluková
    Automation and Control of Membrane Separation Station
  • Svatopluk Henke, S. Gillarová, T. Svoboda., Zdenik Bubník, Pavel Kadlec, Evzen Šárka, M. Sluková
    Automation and Control of Continuous Chromatographic Separation
  • Bertrand Gaillac, Claire Rua
    Process Improvements and Energy Savings brought by Online Measurement
  • Thorsten Middelhof
    Green Screen High efficiency sugar screening through direct excitation
  • Philip Schofield
    The benefits of using wedge wire screens in a Continuous Centrifuge´
  • Jack Lamb, Blackburn
    Processing Aids for enhancing the production of sugar from sugar beet.
  • Bjarne Christian Nielsen and Tim Diringer
    Purging sensor for monitoring and control of separation in discontinuous centrifugals
  • Maria del Carmen Perez, Gillian Eggleston, Peter Gaston, Alexa Triplett, Chardcie Verret, Stephania Imbachi-Ordonez, and Greg Brown
    Differences in Use of Commercial Filter Aids to Clarify Cane Juices
  • Saverio Ganzerli
    SaniterŽ Beta, the “green” alternative biocides for the production of organic sugar
  • Jakab Rózsa
    Supersaturation-based control of footing magma crystallization


W sprawozdaniu wykorzystano zdjęcia ze strony Sugar Industry

Stowarzyszenie Techników Cukrowników
FiresNet tworzenie stron www
Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny:Krystyna Wasińska, Webmaster: Sławomir Fajer
Copyright © 2004 Stowarzyszenie Techników Cukrowników