Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Informacja o nowej formule Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej organizowanej przez STC w 2024 r. Czytaj więcej... Wyniki Konkursu STC na najlepszą pracę dyplomową. Czytaj więcej... W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej... W dniu 22 czerwca 2023 roku w Werbkowicach oraz w Hrubieszowie odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 60–lecia Cukrowni „Werbkowice” Czytaj więcej... Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej... Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej... |
Cukrownictwo
Cukrownie w Polsce
Adresy cukrowni (plik PDF)
Dane sur.-tech. 1994-2003 Wyniki 1924-2003 Aktualna kampania Cukrownictwo
Cukrownictwo jest najstarszą narodową gałęzią naszej gospodarki. Historia polskiego przemysłu cukrowniczego datuje się od założenia przez hrabiego Henryka Łubieńskiego w 1826 r. cukrowni w Częstocicach.
W 2001 r. przypadł Jubileusz 175-lecia istnienia przemysłu cukrowniczego, który był obchodzony w najstarszej cukrowni "Częstocice" w Ostrowcu Świętorzyskim. Na uroczystej sesji naukowej, uświetniającej ten Jubileusz, wygłoszone zostały referaty omawiające historię uprawy buraków cukrowych w Polsce, działalność Związku Plantatorów Roślin Okopowych, historię dziejów przemysłu cukrowniczego oraz współczesne technologie cukrownicze. W 2002 roku przypadł kolejny Jubileusz 200-lecia Cukrownictwa Europejskiego. W miejscowości Konary na Dolnym Śląsku w kwietniu 1802 roku z inicjatywy niemieckiego chemika Franza Carla Acharda, zaczęła pracować pierwsza cukrownia, przerabiająca buraki cukrowe na cukier. W miejscu tym, upamiętniającym powstanie pierwszej na świecie cukrowni buraczanej, widnieje jubileuszowa tablica pamiątkowa oraz pielęgnowany jest grób Acharda uznawanego za inicjatora cukrownictwa buraczanego. W wieloletniej historii przemysłu cukrowniczego w Polsce zawsze bardzo wyraźnie uwidacznia się zależność postępu technicznego od uwarunkowań ekonomicznych. Dwudziestolecie poprzedzające wybuch I wojny światowej było okresem wielkiego rozkwitu cukrownictwa na ziemiach polskich. Mimo olbrzymich strat poniesionych podczas I i II wojny światowej udało się odbudować polskie cukrownictwo, którego największy rozkwit przypadał na lata sześćdziesiąte i pierwszą połowę siedemdziesiątych. Prawie wszystkie cukrownie zostały kompletnie przebudowane z zastosowaniem rozwiązań technicznych i technologicznych obowiązujących w tym czasie w cukrownictwie europejskim. Zaplecze techniczne przemysłu cukrowniczego pozwoliło także na wyeksportowanie ok. 50 kompletnych cukrowni za granicę, które były w pełni konkurencyjne w stosunku do cukrowni dostarczanych przez czołowe firmy światowe. Po kolejnych okresach zastoju w rozwoju technicznym, ożywienia postępu a następnie samodzielności gospodarczej i zasad wolnej konkurencji przemysł cukrowniczy w Polsce rozpoczął etap restrukturyzacji i prywatyzacji |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |